Sernik

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zawsze się udaje. Lepszego i prostszego przepisu na puszysty sernik nie znajdziesz

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kilogram sera w wiaderku mielonego
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 szklanka cukru
    10 jajek
    0,5 szklanki oleju
    zapach waniliowy ( nie koniecznie)
    opakowanie herbatników maślanych lub czekoladowych 250 gram

    Polewa na sernik:
    12,5 dag margaryny
    1/2 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wg3c1k 1. Oddziel białka od żółtek . Białka ubij ze szczyptą soli. W osobnej misce ubij żółtka + cukier+ser ( dodawaj po łyżce) + budynie+olej.
    Drewnianą łyżką połącz masę jajeczną z białkiem.

    formę wyłóż papierem do pieczenia , wyłóż spód herbatnikami, wylej sernik.
    Piec ok 60min w 180 stopniach . Po 45 min sprawdź patyczkiem

    Sernik dekoruję polewa:
    margarynę i cukier rozpuszczam w rondelku .
    Zdjąć z ognia dodać kakao dobrze wymieszać . Na koniec połączyć z żelatyną rozpuszczoną w wodzie

Porady

Aby wierzch się nie przypalił , jak zacznie się zarumieniać przykryj górę blachy folią aluminiowa spożywcza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować