Sernik

  • wyświetlono: 1610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jeden z lepszych serników jaki robiłam,nie jest zbyt ścisły i ciężki,dodatkowo super się kroi i ładnie wygląda na talerzu,same zalety :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 35 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 30x36 cm

1 kg twarogu sernikowego President
350 g twarogu delikatnego-naturalnego President
200 g kwaśnej śmietany 18 %
250 g masła lub margaryny
400 g cukru pudru
10 jajek L
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny
sok z całej cytryny
kilka kropli ekstraktu cytrynowego
herbatniki maślane na spód

Polewa:

sok z połowy cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik

  • Sernik.1. Masło lub margarynę w temp.pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując
  • Sernik.2. na gładką i jednolitą masę,wrzucamy twarogi i śmietanę,
  • Sernik.3. miksujemy do połączenia,wsypujemy budynie i mąkę ziemniaczaną,kaszkę,wlewamy sok z cytryny i kilka kropli ekstraktu,całość miksujemy do połączenia.
  • Sernik.4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,przekładamy delikatnie do miski z masą serową
  • Sernik.5. mieszamy delikatnie najlepiej ręką.
  • Sernik.6. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,oraz herbatnikami,
  • Sernik.7. górę wyrównujemy
  • Sernik.8. wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170-180 C.
    Ważne aby na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną woda i pozostawiamy je przez cały czas pieczenia.
  • Sernik.9. Pieczemy ok.70 min.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy przez pół godz.a nawet dłużej do przestygnięcia dopiero później wyciągamy na blat.Sernik dzięki naczyniu z wodą nie opada.
  • Sernik.10. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki,przesiewamy cukier puder,tyle ile weźmie sok i smarujemy sernik po wierzchu.

    Źródło

    Grupy Kulinarne :-)
    Do masy serowej dałam dodatkowo kwaśną śmietanę i sok z cytryny plus aromat,zmniejszyłam ilość cukru pudru do 400 g.oraz dałam oprócz budyni łyżkę mąki ziemniaczanej.
    W oryginale 1,5 kg twarogu President,olejek śmietankowy oraz 500 g cukru pudru.

Porady

Gdyby sernik za bardzo się rumienił na wierzchu pod czas pieczenia,można go przykryć folią aluminiową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastotwarógsernikDesersłodkościWigiliaWielkanocświętaweekendBożeNarodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK

Dodane przez: Judytka

SERNIK

Przepis ze zbiorów mojej Mamy....

Sernik królewski

Dodane przez: BARB

Sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowany...

Sernik

Dodane przez: Michał Wrzosek

Sernik

Zmierz się z królem wypieków! Sernik...

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Sernik

Najlepszy, sprawdzony przepis

sernik piernikowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Sernik piernikowy

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik wigilijny

Propozycja na zbliżające się dużymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE