Tradycyjny sernik bogaty w bakalie. Idealna propozycja na święta i nie tylko.
Składniki:
1000 g twarogu półtłustego, zmielonego
200 g masła ( jesli ser jest tłusty można dac troche mniej masła)
230 g drobnego cukru do wypieków
5 jajek
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
kilka kropli aromatu waniliowego ( można dodać cukier z prawdziwa wanilią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 3/4 szklanki dowolnych bakalii ( np rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa,migdały)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Polewa:
1 tabliczka dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej
opcjonalnie płatki migdałowe do posypania
Sernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Oddzielić białka od żółtek. Do masła dodać żółtka i aromat. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Następnie dodać bakalie i całość wymieszać.
2.Białka ubić na sztywno. Przekładać powoli do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką/drewnianą łyżką.
3.Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26 cm. Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli będzie się mocno przypiekał od góry a w środku będzie jeszcze mokry przytrzymać dłużej,a wierzch sernika przykryć folią. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Po kilku minutach od wyłączenia piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią sernik. Dowolnie udekorować np płatkami migdałowymi. Smacznego:)
Komentarze