SERNIK

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis ze zbiorów mojej Mamy. Sernik obowiązkowy na świątecznym stole i rodzinnych uroczystościach. Puchaty i lekki jak chmurka :-) Tym razem do spodu użyłam herbatników, które z powodzeniem zastąpiły kruche ciacho ;-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - herbatniki czekoladowe

    MASA SEROWA:
    - 1 kg sera śmietankowego z wiaderka
    -1/2 szkl cukru
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 szkl oleju
    - 1 szklanka mleka
    - 1 cukier waniliowy
    - 5 jajek
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. herbatniki ułożyć na spodzie foremki 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • sernik 2. Ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka, proszki budyniowe, olej i mleko wymieszać na jednolitą masę.
  • sernik 3. Do masy dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masę serową.
  • sernik 4. Masę wylać na herbatniki. Piec ok 50-60 min w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie studzić całkowicie na blacie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

3.49 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować