Serniczki żurawinowe z patelni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Te małe placuszki z żurawiną, przygotowuje się bardzo szybko, a smakują jak słodkie serniczki.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g twarogu
    2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego
    1 jajko
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kaszy manny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżki suszonej żurawiny
    cukier puder do posypania
    2 łyżki oleju do smażenia

Serniczki żurawinowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki na serniczki 1. Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną i cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.
  • Smażymy serniczki 2. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się przyrumienią, z obu stron. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy