Serniczki z patelni z borówkami

5 (7 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowe placuszki serowe - jedno z lepszych śniadań na słodko.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki ryżowej
    30 g cukru
    sól
    mąką ryżowa lub pszenna do obtaczania
    oliwa lub masło klarowane do smażenia
    Nadzienie:
    60 g borówek + do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Placki

Serniczki z patelni z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozkruszyć w dużej misce, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    Z ciasta formować nieduże kulki (ok. 8 szt), następnie lekko rozpłaszczać je na dłoni i na środek ciasta kłaść po 3-4 borówki,
    brzegi zlepić i formować placuszki.
    Obtaczać w mące i od razu smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Usmażone serniczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
    Podawać z jogurtem i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować