Domowe placuszki serowe - jedno z lepszych śniadań na słodko.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g twarogu (u mnie półtłusty)
1 jajko
2-3 łyżki mąki ryżowej
30 g cukru
sól
mąką ryżowa lub pszenna do obtaczania
oliwa lub masło klarowane do smażenia
Nadzienie:
60 g borówek + do dekoracji
Serniczki z patelni z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozkruszyć w dużej misce, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Z ciasta formować nieduże kulki (ok. 8 szt), następnie lekko rozpłaszczać je na dłoni i na środek ciasta kłaść po 3-4 borówki,
brzegi zlepić i formować placuszki.
Obtaczać w mące i od razu smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
Usmażone serniczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z jogurtem i owocami.
Komentarze