Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Latem, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych owoców, warto przyozdobić nimi wypieki i desery. Ja wykorzystałam owoce jagodowe.

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    • 50g masła,
    • SERNICZKI:
    • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • 250g serka mascarpone,
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 1 jajko,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • KREM CYTRYNOWY
    • 3 cytryny,
    • 2 jajka,
    • 2 żółtka,
    • 200g cukru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka oliwy,
    • DODATKOWO:
    • Borówki, jagody, maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładami papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
  • 2. SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15-25 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. KREM CYTRYNOWY: Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy i roztrzepujemy rózgą. Rondelek wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa się zagotuję (należy uważać, aby masa się nie ścięła). Wówczas dodajemy oliwę, mieszamy i gotujemy razem 2 minuty ciągle mieszając. Krem jest gotowy.
  • 4. Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu cytrynowego. Układamy na nich owoce: maliny, jagody, borówki. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować