Serniczki w kruchych tartaletkach

2 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To moja propozycja podania sernika, tak trochę w mniejszej formie. W formie małych tartaletek. Nie trzeba kroić. Wyszły mi pyszne i idealne z wyglądu. Idealnie kruche ciasto do którego dodałam mąki kukurydzianej i delikatna masa serowa, do której nie dodawałam żadnego tłuszczu. Udekorowałam je kruchymi ciasteczkami w kształcie motylków. Jak macie ochotę to upieczcie takie serniczki, albo częstujcie się moimi. Słodkich inspiracji.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki kukurydzianej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 jajko

    Masa serowa:
    50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    pół szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka mąki kukurydzianej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    niewielka ilość mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Ciastka

Serniczki w kruchych tartaletkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Wylepianie foremek. 2. Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, ciastem wylepiamy metalowe foremki na tartaletki, nakłuwamy widelcem i leciutko oprószamy mąką kukurydzianą. Następnie układamy na blaszkach do pieczenia. Ja dodatkowo z ciasta wykroiłam kilka ciasteczek do dekoracji.
  • Masa serowa. 3. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i roztrzepujemy ,,rózgą'', dodajemy budyń w proszku, mąkę kukurydzianą, ser i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Tartaletki napełniamy masą serową.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do ładnego zrumienienia się. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. Ciasteczka piekłam 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowe. 6. Podanie: Gotowe podajemy. Smakują i ciepłe i zimne. Można udekorować ciasteczkami. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 16 sztuk tartaletek i kilka ciasteczek. Budyń bez cukru i na pół litra mleka. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremek niczym nie smarowałam, serniczki ładnie mi z nich wychodziły. Średnica metalowych foremek około 9 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować