Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przygotowaniu i są idealne na gorące dni. Dzisiaj kolejna propozycja na zimny deser - tym razem pomarańczowe serniczki z galaretką i bitą śmietaną. Są naprawdę pyszne, więc gorąco Wam polecam :-)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
    300 g (2 op) serków homogenizowanych (u mnie waniliowy i pomarańczowy)
    200 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 pomarańcza
    8 kruchych ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia.

    Pomarańczę obrać ze skóry i błonek. Połowę pokroić na plastry, a połowę na mniejsze kawałki.

    Następnie galaretkę z mniejszą ilością wody wymieszać trzepaczką z serkami homogenizowanymi, dodać kawałki pomarańczy i wymieszać. Połowę porcji wlać do szklanek i wstawić na chwilę do lodówki do stężenia.

    Następnie wyjąć z lodówki, do każdej szklanki pokruszyć po 2 ciastka i wlać pozostałą część serków. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Serniczki wyjąć z lodówki, ułożyć plastry pomarańczy i zalać tężejącą galaretką.

    Całość wstawić do lodówki do stężenia.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować deserki.

    Gotowe :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować