Pyszne "serniczki" z tofu i mleka kokosowego, podane z orange curd i kokosową bitą śmietaną.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Masa "serowa"
1 Tofu naturalne
2/3 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka skórki z pomarańczy
3-4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżka agaru
Orange curd
120 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
40 g cukru lub ksylitolu
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
15 g roślinnej margaryny
Serniczki na zimno z orange curd (wegańskie, bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA SEROWA:
Mleko podgrzewamy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia. Tofu odsączamy, miksujemy z sokiem z pomarańczy. Wlewamy mleko Kokosowe z agarem, dodajemy skórkę z pomarańczy i miksujemy na gładką masę (jeśli będzie za gęsta to można dodać trochę mleka) Przelewamy do słoiczków.
2.ORANGE CURD:
Sok gotujemy z cukrem, skórką z pomarańczy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy na schłodzone wcześniej serniczki i dekorujemy kokosową bitą śmietaną.
Komentarze