Serniczki na zimno z orange curd (wegańskie, bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne "serniczki" z tofu i mleka kokosowego, podane z orange curd i kokosową bitą śmietaną.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa "serowa"
    1 Tofu naturalne
    2/3 szklanki mleka kokosowego
    1 łyżka skórki z pomarańczy
    3-4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
    Sok z 1 pomarańczy
    1 łyżka agaru

    Orange curd
    120 ml soku z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki z pomarańczy
    40 g cukru lub ksylitolu
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka wody
    15 g roślinnej margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Deser na zimno

Serniczki na zimno z orange curd (wegańskie, bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA SEROWA:
    Mleko podgrzewamy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia. Tofu odsączamy, miksujemy z sokiem z pomarańczy. Wlewamy mleko Kokosowe z agarem, dodajemy skórkę z pomarańczy i miksujemy na gładką masę (jeśli będzie za gęsta to można dodać trochę mleka) Przelewamy do słoiczków.
  • 2. ORANGE CURD:
    Sok gotujemy z cukrem, skórką z pomarańczy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy na schłodzone wcześniej serniczki i dekorujemy kokosową bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować