Serniczki Malibu

0 (0 ocen)

Moja alternatywa dla klasycznego sernika - lżejsza i bez pieczenia, zachwycająca kokosową nutą. Przepis na te serniczki powstał w mojej głowie spontanicznie, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. To idealny deser, gdy chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach i lubicie zdrowe desery.

Składniki:

  • Masa serowa:
    - 35 dag chudego białego sera (twarogu),
    - kopiasta łyżka jogurtu greckiego,
    - 2 łyżki cukru,
    - 2 łyżki wiórków kokosowych,
    - po kilka kropli aromatu migdałowego i soku z cytryny.
    Spód:
    - 5 sucharków,
    - łyżka wiórków kokosowych,
    - łyżka masła,
    - 2 łyżki likieru Malibu.
    Ponadto:
    - płatki migdałowe, wiórki kokosowe i syrop klonowy (lub płynny miód) do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serniczki malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Twaróg mielimy jednokrotnie, a następnie wykładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy (powinien być jak najbardziej suchy).
    Dokładnie odciśnięty twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, jogurt grecki oraz kilka kropli soku z cytryny i olejku migdałowego, ucieramy do momentu połączenia się składników.
  • 2. Spód: Sucharki kruszymy (np. wałkiem do ciasta lub w malakserze), przesypujemy do miski, dodajemy łyżkę miękkiego masła, wiórki kokosowe i likier Malibu, rozcieramy palcami - powinna powstać grudkowata masa przypominająca mokry piasek.
  • 3. 4 foremki na babeczki (mogą być silikonowe lub np. dokładnie umyte i osuszone kubeczki po jogurcie) wykładamy folią spożywczą tak by jej końce wychodziły poza foremkę (w przypadku foremek silikonowych nie jest to konieczne).
    Każdą foremkę napełniamy masą serową dokładnie ją dociskając i ubijając.
    Na wierzch nakładamy równomiernie masę sucharkową, dokładnie uciskamy tworząc zwarty, niezbyt gruby spód. Końce folii spożywczej zawijamy do góry.
    Serniczki wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Podajemy polane syropem klonowym (miodem) i posypane wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.

Porady

Włożone do lodówki serniczki dobrze jest dodatkowo obciążyć, np. prostą deseczką - nie należy jednak za bardzo jej dociskać, by nie uszkodzić delikatnego spodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować