Serniczki jagodowe

0 (0 ocen)

wyglądają przepięknie a smakują jeszcze lepiej

Składniki:

  • 250 ml jagód
    200 gram sera homogenizowanego naturalnego
    100 gram sera mascarpone
    200 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    cukier do smaku
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wrzącej wody

Serniczki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody opłukać, odcedzić z nadmiaru wody. 1/4 szklanki odłożyć do dekoracji. Resztę jagód rozgnieść lub zmiksować blenderem. Ser homogenizowany wymieszać z serem mascarpone. Dodać cukier i rozgniecione jagody. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przelać do masy serowej i dokładnie szybko razem wymieszać. Masę serową przełożyć do słoiczków. Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do dekoratora i wycisnąć na masę serową. Na wierzchu posypać odłożonymi wcześniej jagodami. Schłodzić.


Komentarze

Podobne przepisy