Serniczki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotuj dłużej, tak aby była rozgotowana. Foremki wysmaruj masłem i wysyp cukrem, a następnie włóż do lodówki, aby się schłodziły. Do wysypania foremek użyj łyżkę cukru w kryształkach.
2.Zmiksuj przestudzoną kaszę - do miksowania użyj blendera lub malaksera. Zmiksowaną kaszę wymieszaj dokładnie z serem mascarpone. Możesz do tego celu użyć po prostu łyżki. Żółtka utrzyj z połową cukru na gładką masę. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze otartą skórkę limonki lub cytryny, starty imbir, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łyżką. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połącz z masą sernikową.
3.Wyjmij foremki z lodówki i przełóż do nich masę sernikową. Kawałeczki czekolady ułóż na powierzchni ciasta. Kokilki ustaw na kratce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na ok. 30 minut. Piecz na środkowym poziomie.
4.Ciasta na bazie gryki (bezglutenowe) popularne są we Włoszech i znane jako Torta di grano saraceno. Klasyczne ciemne ciasto przekłada się lekko kwaskowatym dżemem. Nowoczesne propozycje podchodzą kreatywnie do przepisu wzbogacając go o rozmaite dodatki.
Komentarze