Serniczki dyniowo-czekoladowe (przepyszne)

0 (0 ocen)

Serniczki są przepyszne choć może nie prezentują się ładnie. Polecam:)

Składniki:

  • 250 g twarogu (użyłam twarogu wiejskiego z Piątnicy-odtłuszczonego)
    1 jajko
    5 łyżek pure z dyni
    3 łyżki cukru pudru
    kilka kropli olejku śmietankowego

    100 g dobrej jakości czekolady (ja użyłam gorzkiej z kawałeczkami pomarańczy)
    ok. 3/4 szklanki pure z dyni
    1 żółtko

    10 ciasteczek digiestive (użyłam bezglutenowych)
    2 łyżki masła (lub margaryny Palma z murzynkiem)

    10 foliowych miseczek do babeczek

Serniczki dyniowo-czekoladowe (przepyszne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczki dyniowe 1. Ciasteczka rozkruszyć,połączyć z masłem tak,by powstała gęsta, jednolita masa. Ciasteczkami z masłem wyłożyć spód każdej foliowej miseczki.

    Ser zmielić w malakserze,dodać jajko,pure z dyni, cukier puder i olejek śmietankowy.Wszystko razem zmiksować.Gładką masę serową przełożyć łyżką do każdej miseczki,pozostawić miejsce na budyń czekoladow-dyniowy.
  • serniczki dyniowe 2. W niewielkim rondelku,na małym ogniu roztopić czekoladę,dodać pure z dyni,wymieszać do połączenia się składników.Rondelek zestawić z ognia i do gorącego "budyniu" dodać żółtko,wymieszać.
    Tak przygotowanym "budyniem" napełnić miseczki z masą serową.
  • upieczone 3. Miseczki ułożyć na blaszce do pieczenia,blaszkę wstawić do piekarnika i piec serniczki przez ok 20-25 min w 180 stopnich C.
  • serniczki dyniowe 4. Upieczone ostudzić i delikatnie wyciągnąć z foremek.Serniczki są bardzo,bardzo smaczne:)

Komentarze

Podobne przepisy