W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny!
Serniczek z czekoladową śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Obrane z pestek śliwki zmiksować blenderem z kakao.
• Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem waniliowym.
• Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.
• Na koniec dodać śmietankę.
• Sernik piekłam w prostokątnej tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożonej folią aluminiową.
• Na powierzchnię sera nakładać delikatnie po łyżeczce śliwek. Wykałaczką rozprowadzić mus rysując wzorki na serniku.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
• Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
• Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
• Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Komentarze