Serniczek z czekoladową śliwką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny!

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 1 kg sera białego mielonego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 5 jajek
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    Wzorek śliwkowy
    • 1,5 szklanki dojrzałych śliwek
    • 1 łyżka kakao

Serniczek z czekoladową śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obrane z pestek śliwki zmiksować blenderem z kakao.
    • Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem waniliowym.
    • Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.
    • Na koniec dodać śmietankę.
    • Sernik piekłam w prostokątnej tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożonej folią aluminiową.
    • Na powierzchnię sera nakładać delikatnie po łyżeczce śliwek. Wykałaczką rozprowadzić mus rysując wzorki na serniku.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
    • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
    • Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Porady

Tortownica ma wymiary 25 x 38 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy