Truskawkowy sernik na zimno jak wieniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne ciasto na zimno na upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • masa serowa:
    500 g sera sernikowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
    2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
    3-4 łyżki cukru waniliowego
    1 żółtko
    1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
    300 g małych truskawek

    masa truskawkowa:
    300 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml wody do przygotowania galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Truskawkowy sernik na zimno jak wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.

Porady

Je serniczek zrobiłam w foremce do babki ale można go również zrobic w tortownicy a dno wyłożyć biszkoptami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować