Serniczek skyrowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fit deserr

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g skyru naturalnego
    75 g biszkoptów bez cukru
    10 g chia
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki kawy rozpuszczalne, u mnie o smaku amaretto
    35 g erytrytolu
    1 łyżka kakao
    100 ml wódki lub nalewki orzechowej

Serniczek skyrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 łyżkę kawy zalać ok. 1/3 szklanki wody i 50 ml wódki, wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Drugą łyżkę kawy zalać również 1/3 szklanki wody i resztą wódki i odstawić.
    Erytrytol zmielić, np w młynku do kawy. Skyr zmiksować z pudrem z erytrytolu i ziarnami chia, a następnie z wystudzoną żelatyną. Biszkopty namaczać w kawie z alkoholem. Na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą wylać 1/3 masy, ułożyć namoczone biszkopty i posypać kakao. Ułożyć jeszcze 2 takie warstwy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy