Składniki:
spód:
500ml mleka,
5 łyżek płatków owsianych,
3 łyżki otrębów gryczanych,
3 łyżeczki żelatyny,
1-2 łyżki miodu (w zależności czy lubimy mniej czy bardziej słodki)
warstwa jasna:
400 g sera do serników naturalnego (może być waniliowy),,
100 ml mleka,
4 łyżeczki żelatyny,
warstwa różowa:
2 małe jogurty gratka truskawkowe ( po 115g),
100 ml mleka,
3 łyżeczki żelatyny,
oraz galaretka truskawkowa
Serniczek na zimno z truskawkami na spodzie z płatków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
spód: Podgrzewamy mleko i odlewamy ok 100 ml i rozrabiamy w nim żelatynę( dokładnie mieszamy aby mam się rozpuściła). Resztę mleka gotujemy, dodajemy płatki owsiane i gotujemy ok 5-6 min na wolnym ogniu, zdejmujemy. Następnie dodajemy otręby gryczane, dokładnie mieszamy, dodajemy mleko z żelatyna, mieszamy wszystko i odstawiamy aby nam ostygło.
Gdy nasza mieszanka nam ostygnie dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na spodzie tortownicy, układamy truskawki. Wkładamy do lodówki aby trochę nam stężało.
warstwa jasna: Podgrzewamy mleko i rozrabiamy w nim żelatynę( dokładnie mieszamy aby mam się rozpuściła), studzimy i dodajemy do sera, wszystko mieszamy i wylewamy na spód z płatków, również odstawiamy do stężenia.
warstwa różowa: Również podgrzewamy mleko i rozrabiamy w nim żelatynę tak jak wcześniej i mieszamy z jogurtami, wylewamy na wcześniejszą warstwę. Układamy truskawki, odstawiamy do stężenia.
Na wierzch wylewamy galaretkę. Smacznego!
Porady
Oczywiście możemy użyć innych owoców. Zamiast jogurtu gratka możemy dać zwykły jogurt naturalny zmiksowany np. z truskawkami lub jogurt owocowy.
Komentarze