Serniczek na zimno z niespodzianką na zwariowany spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To taki przepis z gatunku porządkowych. Gdy wszystkie po trochę zostanie, nikt nie ma ochoty dojeść a żal wyrzucać. Wtedy można przerobić i stworzyć, pyszny i efektowny deser chociaż z prostych składników. Mam nadzieję,że Was zaciekawiłam. Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    2 wafle maca
    30 g paluszków solonych
    1 szklanka ciasta piernikowego
    100 g masła
    4 kostki czekolady
    Masa sernikowa:
    250 g sera białego
    400 g serka waniliowego
    1,5 pomarańczy
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    Ciasto piernikowe o wymiarach 8 * 12 cm - przepis na piernik :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mini-torciki-prezenciki-piernikowe-blaty-przelozone-ganache-z-suszona-sliwka
    50 g czekolady
    50 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serniczek na zimno z niespodzianką na zwariowany spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Z przygotowanego ciasta piernikowego foremką o dowolnym kształcie wyciąć kawałki i odłożyć na bok. Okrawki przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami wraz z resztą składników suchych i zmiksować drobno. W międzyczasie czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku ( nie przypalić) i dodać do okruchów. Ponownie zmielić.
  • 2. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do lodówki aby stwardniała.
  • 3. Masa sernikowa:
    Pomarańcze wyszorować, osuszyć. Zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok i dodać do niego żelatynę. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodne lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia. Serek zblendować z białym serem, dodać cukier i stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie całość wymieszać.
  • 4. Wykonanie:
    Na przygotowany spód wylać odrobinę masy serowej i ułożyć gwiazdki z piernika ( u mnie gwiazdki) i rozprowadzić delikatnie resztę masy serowej. Wstawić do stężenia na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć z formy i oblać polewą. Śmietankę prawie zagotować i dodać ją do połamanej czekolady, wymieszać po minucie i zostawić do ostygnięcia. Polać sernik i wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia polewy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować