Serniczek na kruchym cieście

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Pyszny serniczek na delikatnie kruchym cieście.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    1 żółtko
    3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA TWAROGOWA:
    1 kg twarogu
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    4 żółtka
    2 jajka
    2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczek na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek na kruchym cieście 1. CIASTO KRUCHE: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtko i śmietanę.Wszystko zagniatamy i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 27 x 35 cm. MASA TWAROGOWA: Jajka całe i żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy cukry waniliowe, twaróg przekręcony prze maszynkę, mleko, budynie i olej. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie masę twarogową wylewamy na ciasto kruche. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy ok. 90 minut. Sernik udekorowałam polewą czekoladową i kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować