Serniczek light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany podkład wykładamy tortownice o śr. 24 cm wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok .20min
2.W miedzy czasie przygotowujemy masę jogurtową - białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitej piany dajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka miksujemy z trzema opakowaniami budyniami bananowymi następnie proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurty greckie i serek waniliowy. Łączymy to z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód schłodzonych herbatników. Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem temp. 175 st i pieczemy ok 60 min. Po upieczeniu nie wyjmuje ciasta z piekarnika aż całkowicie wystygnie. Na koniec dekoruje cukrem pudrem lub można zrobić polewę czekoladową.
Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze