Serniczek light

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Coś dla miłośników serników i będący na diecie. Ciasto upiekłam na urodziny mojej babci, która musi utrzymywać dietę

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 800 ml jogurtu greckiego ( kupiłam w LIDL-u)
    2 serki homogenizowane waniliowe ( po 150 g )
    5 jajek
    1/2 szklanki oleju
    3 opakowania budyni bananowych
    2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru

    1 opakowanie herbatników kakaowo - maślanych (350g)
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczek light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek light 1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany podkład wykładamy tortownice o śr. 24 cm wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok .20min
  • Serniczek light 2. W miedzy czasie przygotowujemy masę jogurtową - białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitej piany dajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka miksujemy z trzema opakowaniami budyniami bananowymi następnie proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurty greckie i serek waniliowy. Łączymy to z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód schłodzonych herbatników. Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem temp. 175 st i pieczemy ok 60 min. Po upieczeniu nie wyjmuje ciasta z piekarnika aż całkowicie wystygnie. Na koniec dekoruje cukrem pudrem lub można zrobić polewę czekoladową.
    Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować