Serniczek "Gabi"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto kruche, biszkopt, masa serowa to ulubione połączenie smaków mojej córeczki Gabrysi. Ten wspaniały serniczek z połączenia różnych przepisów powstał specjalnie dla niej dlatego serniczek nazwałam jej imieniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka 20x40
    Składniki na 2 kruche spody
    300 g mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1/2 kostki margaryny

    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    10 dkg mąki pszennej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 niepełna szklanka cukru kryształy
    1 duża łyżka kakao
    2 łyżki octu
    5 łyżek wody

    Składniki na masę serową:
    1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego (zmielony dwukrotnie)
    200 g margaryny
    2 szklanki cukru pudru
    3 jajka
    1 budyń budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mleka
    100 g skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:
    100 ml śmietanki kremówki
    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczek "gabi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą porcję rozwałkować i przełożyć do blaszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Tak samo postępować z 2 plackiem

  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wodę, ocet na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po upływie czasu wyjąć z piekarnika wystudzić i przekroić na pół.
  • 3. Masa serowa:
    Zmielony ser przełożyć do garnka, dodać jajka, cukier i margarynę. Mieszać aż do zagotowania (żeby margaryna się rozpuściła). Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Masę podzielić na 3 równe części
  • 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, orzechy zmielić przez maszynkę.
  • 5. Przekładanie serownika od dołu:
    - ciasto kruche
    - masa serowa
    - biszkopt kakaowy
    - masa serowa
    - ciasto kruche
    - masa serowa
    - biszkopt kakaowy
    - śmietanka kremówka
    - zmielone orzechy włoskie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować