Ciasto kruche, biszkopt, masa serowa to ulubione połączenie smaków mojej córeczki Gabrysi. Ten wspaniały serniczek z połączenia różnych przepisów powstał specjalnie dla niej dlatego serniczek nazwałam jej imieniem.
2 godz.
Składniki:
Blaszka 20x40
Składniki na 2 kruche spody
300 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1/2 kostki margaryny
Serniczek "gabi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą porcję rozwałkować i przełożyć do blaszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Tak samo postępować z 2 plackiem
2.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wodę, ocet na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po upływie czasu wyjąć z piekarnika wystudzić i przekroić na pół.
3.Masa serowa:
Zmielony ser przełożyć do garnka, dodać jajka, cukier i margarynę. Mieszać aż do zagotowania (żeby margaryna się rozpuściła). Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Masę podzielić na 3 równe części
4.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, orzechy zmielić przez maszynkę.
5.Przekładanie serownika od dołu:
- ciasto kruche
- masa serowa
- biszkopt kakaowy
- masa serowa
- ciasto kruche
- masa serowa
- biszkopt kakaowy
- śmietanka kremówka
- zmielone orzechy włoskie
Komentarze