Serniczek dyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno z musem dyniowym :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g musu z dyni (ok. 1/2 średniej dyni)
    200 ml śmietany 30%
    400 g serka waniliowego
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    galaretka
    2 paczki ciastek oreo + 50 g masła

Serniczek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, pokroić na kawałki, upiec do miękkości, odlać sok i rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Masło roztopić. Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, wlać masło, zmiksować, wysypać na tortownicę i ugnieść. Śmietaną ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie zmiksować z serkiem i musem dyniowym, na końcu z żelatyną, wylać na ciasteczka i odstawić do lodówki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i kiedy zacznie tężeć wylać na sernik. Zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy