Serniczek brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Przepyszny i lekki serniczek na zimno, serowo-jogurtowy z pyszną galaretką z brzoskwiń, polecam!

Składniki:


  • 7 okrągłych biszkoptów
    Masa biała:
    350 g serka waniliowego
    250 g jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki żelatyny
    60 g wody
    1 brzoskwinia
    Masa brzoskwiniowa:
    0,5 kg brzoskwiń
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki miodu
    1 pomarańcza

Serniczek brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie 7 biszkopcików. W 60 g gorącej wody rozpuścić żelatynę i przestudzić.

    Serek, jogurt i miód zmiksować, łyżkę masy dodać do żelatyny, rozmieszać i wlać całość do miski, zmiksować dokładnie. 1 brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do masy, wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Następnie przygotować galaretkę brzoskwiniową. Owoce obrać ze skórki, usunąć pestki. Pokroić niedbale i wrzucić wraz z miodem do garnuszka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować chwilę, aż owoce się lekko rozpadną. Następnie zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypać 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie zmiksować.

    Ostudzić i wylać na białą masę w tortownicy. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby całość dobrze zastygła.

    Następnie serniczek przełożyć na talerz i pokroić porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy