Serniczek

0 (0 ocen)

Sprawdza się na każdą okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szkl. mąki pszennej
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jaja
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    garść posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szkl. oleju
    Masa I:
    1 dżem jabłkowy
    1 op. galaretki truskawkowej
    Masa II:
    200g margaryny
    200g truskawek
    duży jogurt truskawkowy
    8 łyżek cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 op. galaretki truskawkowej
    Masa III:
    2 op. śnieżki
    2 szkl. mleka
    1 op. galaretki cytrynowej
    cukier waniliowy 16g
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny

Serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Miksować 1 min.Dodajemy mąki,orzechy i olej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy(25x38) wyłóżoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.

    2.
    Masa I:
    Dżem jabłkowy podgrzewamy,dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewany na zimne ciasto.

    3.
    Masa II :
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzącej wody. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody. Tuskawki miksujemy.Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt oraz zmiksowane truskawki, zimną galaretkę i żelatynę. Wszystko dokładnie łączymy.Odstawiamy w zimne miejsce aż do konsystencji kremu.

    4.
    Masa III:
    Do 2 szkl. mleka dodajemy śnieżki ,oraz cukry i ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzącej wody oraz galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. wrzącej wody. Wszystko razem łączymy i odstawiamy w zimne miejsce aż do konsystencji kremu.

    5.
    Masy wkładamy do woreczków, odcinamy rogi,wyciskamy na przemianmasy białą i różową.Posypujemy ciasto startymi wiórkami z czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy