Serek topiony o smaku cebulki ze szczypiorkiem

5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie serek topiony to musicie spróbować tego bo jest pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg wiejskiego tłustego twarogu
    płaska łyżka sody
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    2 łyżki wiejskiego masła
    łyżeczka soli, można dać mniej lub więcej zależy od waszego smaku
    2-3 żółtka
    łyżka suszonej lub granulowanej cebuli
    łyżka suszonego szczypiorku
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pasty Ser

Serek topiony o smaku cebulki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przekładamy do metalowej miski, rozkruszamy widelcem. Ser posypujemy solą i sodą, mieszamy, odstawiamy na godzinę (można na całą noc, ale nie jest to konieczne).
    Miskę z serem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Do sera dodajemy masło i śmietankę. Masę serową podgrzewamy cały czasz mieszając silikonową szpatułką, aż masa stanie się płynna. Do płynnej masy dodajemy żółtka i na koniec przyprawy. Masę przelewamy do pojemniczków. Po wystudzeniu odstawiamy do lodówki. Serek jest pyszny na zimno do kanapek oraz na gorąco np. w tostach.

Porady

Porady: Do serka możecie dodać ulubione zioła i dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować