Serek topiony

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Ten domowy przepis na serek topiony robiłyśmy z mamą od lat, jest tani i przede wszystkim zdrowy i naturalny. Można też w ten sposób wykorzystać kilkudniowy twaróg aby się nam nie zepsuł.

  • 10 min

Składniki:

  • 70 dag sera białego (najlepiej nie świeżego), 10 dag masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szkl. śmietany, 3 jajka, sól do smaku, papryka słodka, ewentualnie kminek.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Serek topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw w dużym garnku roztopić tłuszcz (masło lub margaryna), dodać zmielony ser i sodę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści dodać śmietanę, sól, kminek - nadal mieszać i gotować.
  • 2. Gdy na łyżce nie będzie już widać grudek z masy serowej, dodać roztrzepane jajka. Podgrzewać mieszając do zagotowania, aż serek będzie jednolity. Rozlać gorący do pojemników, posypać słodką papryką.

Porady

Składniki należy gotować w większym garnku, bo po dodaniu sody ser się pieni i "rośnie".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować