Serek pleśniowy zapiekany w kokilce

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dzięki temu przepisowi moja mama, która nie przepada za serami pleśniowymi strasznie je polubiła. Danie to znakomicie nadaje się na śniadanie ponieważ szybko się je robi i szybko znika z miseczki. To niecodzienne połączenie orzechów włoskich, rodzynek z cebulą i pomidorem.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 serek pleśniowy np.bree
    4 orzechy włoskie
    2 ząbki czosnku
    1cebula
    1 pomidor
    4 suszone śliwki
    mała garść rodzynek
    pieprz
    majeranek
    trochę śmietany 30%

Serek pleśniowy zapiekany w kokilce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek dzielimy na 4 kawałki, umieszczamy w 4 kokilkach (foremki do zapiekania). Obieramy i kroimy czosnek,cebulę i pomidora. Do sera dodajemy pokruszone orzechy, pokrojone śliwki, rodzynki, czosnek, pomidora i cebulę. Całość przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Następnie dodajemy śmietanę (niedużo i nie więcej niż pół objętości kokilki). Dzięki temu ser będzie miał lepszy smak i konsystencję przypominającą fondue. Miseczki umieszczamy w piekarniku (180°C) aż do momentu rozpuszczenia się sera.

Porady

Danie to można wzbogacić pokrojoną w paseczki szynką lub inną ulubioną wędliną. Można również stworzyć własną kompozycję składników, która odpowiada naszym gustom dodając np. paprykę, ogórka korniszonego, kukurydzę, czerwoną fasolę, ananasa i eliminując te produkty za którymi nie przepadamy. Bo kto się nie skusi na Ser na Hawajach albo w Meksyku? Serek znakomicie smakuje w towarzystwie różnych bakali (bakaliowy- rodzynki, orzechy, morele, migdały). Osoby lubiące eksperymenty w kuchni mogą zrobić ser z dodatkiem dżemu (ja dysponowałam dżemem malinowym własnej produkcji i efekt był naprawdę pyszny).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy