Serek Capreggio z pomidorem

4.5 (192 ocen)

Prosta a bardzo efektowna przekąska z białego sera typu włoskiego i pomidora z dodatkiem bazylii.

Składniki:

  • 250 g sera białego typu włoskiego Capreggio
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 mięsisty pomidor (ok.150 g)
    sól
    pieprz
    gałązka bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Twarożek Przekąski

Serek capreggio z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Łączymy z jogurtem naturalnym, przyprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
  • 2. Pomidora zalewamy wrzątkiem, po chwili wyjmujemy i schładzamy. Obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pesteczki. Miąższ osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy szczyptą pieprzu i mieszamy.
  • 3. Za pomocą obręczy do przystawek formujemy porcje w kształcie wieżyczek: na spód dajemy 2 łyżki serka, wyrównujemy powierzchnię, następnie 2 łyżki pomidorów, wyrównujemy, 2 łyżki serka, wyrównujemy. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno listkami bazylii (u mnie bazylia grecka o drobnych listkach).

Porady

Serek Capreggio można zastąpić zwykłym twarogiem. Przystawkę można również ułożyć w szklanej salaterce, aby było widać warstwy. Można również pokrojone pomidory i bazylię dodać do serka z jogurtem i wymieszać. Taki twarożek będzie na pewno równie smaczny, ale mniej dekoracyjny. Korzystając z obręczy o średnicy 75 mm otrzymamy 2 duże porcje, jeśli dysponujemy mniejszą obręczą, trzeba odpowiednio zmniejszyć ilość serka i pomidorów tworzących warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować