Serduszko z malinami.

0 (0 ocen)

Pyszny deser. Latem masę śmietanową można zastąpić lodami waniliowymi.

Składniki:

  • Składniki:
    • Szklanka mąki pszennej
    • Jajko
    • ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki jogurtu
    • 2 łyżki miodu
    • Pół rozpuszczonej mlecznej czekolady
    • Łyżka płaska kakao
    • 2 szklanki malin
    • 100ml kremówki 36%
    • 100ml gęstej kwaśnej śmietany 22 %
    • 2 łyżki cukru
    • ½ cytryny
    • Listki mięty

Serduszko z malinami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    • Umyj starannie jajko i wbij do misy miksera. Dodaj mleko, jogurt, mąkę, miód, rozpuszczoną czekoladę, kakao. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto dojrzało.
    • Używając pędzelka posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
    • Kremówkę przelej do wysokiego naczynia, dosyp 2 łyżki cukru. Ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
    • Maliny i listki mięty umyj, pozostaw na sitku aby obeschły.
    • Gdy naleśniki przestygną, wytnij z nich serca. Posmaruj pierwszy naleśnik przygotowaną masą śmietanową i ułóż na niej warstwę malin. Przykryj kolejnym naleśnikowym sercem. Posmaruj masą śmietanową i ozdób malinami i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy