Serduszka walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka przełożone dżemem malinowym, ładnie zapakowane mogą być nie tylko prezentem walentynkowym ale również miłym upominkiem lub słodkim podziękowanie podczas różnych uroczystości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag miękkiego masła
    10 dag cukru pudru
    3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki ekstraktu nz wanilii

    Dżem malinowy lub wiśniowy
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Serduszka walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, utrzeć na gładką masę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Partiami rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka serduszka. Z połowy wykroić ciasteczka z serduszkiem w środku. Pieczenia w temperaturze 160 stopni w piekarniku przez ok. 10 - 15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą lekko rumianego koloru.
  • 3. Po wystygnięciu ciasteczka przekładać dżemem malinowym lub wiśniowym i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest bardzo kruche więc należy ostrożnie przekładać ciastka na blaszki jak również po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować