Serduszka piernikowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja propozycja świątecznego wypieku.Proste w wykonaniu,bardzo smaczne i pachnące.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g miodu
    250g cukru
    100g masła
    2 jaja
    szczypta soli
    1 kg mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki przyprawy do piernika

    Polewa czekoladowa:
    150 ml mleka
    3/4 kostki masła
    10 łyżek kakao
    8 łyżek cukru
    kolorowa posypka

Serduszka piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. -W garnku podgrzać miód z cukrem i masłem, cały czas mieszając.Przestudzić.Rozmącić jajka ze szczyptą soli i dodać do masy miodowej.
    Następnie dodać przyprawę piernikową,proszek do pieczenia,przesianą mąkę i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 0,5 cm,foremką w kształcie serca powycinać pierniczki.
    -Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 12 minut.

    Polewa czekoladowa:
    -Zagotować mleko z masłem i cukrem,dodać kakao i wymieszać.
    Wystudzone pierniczki polać polewą i posypać kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy