Serduszka malinowe

0 (0 ocen)

Drożdżówki o kształcie serca, super niespodzianka dla ukochanego

Składniki:

  • Składniki: Opakowanie suchych drożdży, 4 łyżki ciepłej wody, szczypta cukru, 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka soli, 5 jajek, 350g miękkiego masła Lurpak Klasyczne, konfitura malinowa, 1 jajko do posmarowania drożdżówek.

Serduszka malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serduszka malinowe 1. Przygotowanie: W kubku wymieszać drożdże z ciepłą woda i szczyptą cukru. pozostawić na 10-15 min aż do spienienia się rozczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól i jajka. Wszytko dokładnie wymieszać. Ręką wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne. W trzech partiach dodawać miękkie masło, pokrojone na kosteczki. Dokładnie wyrabiając. Miskę z ciastem przykryć ściereczka, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ugnieść ciasto ponownie i schować do lodówki na całą noc. Ciasto wyjąc z lodówki, uformować kulę i pokroić na 16 równych części. Podsypać mąką , rozwałkować i zwijać jak na podanych zdjęciach. Drożdżówki ułożyć na pergamin do pieczenia w odstępach od siebie. posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec 10-15 minut. Ostudzić i posypać grubym perłowym cukrem.
    =============
    http://anyzkowo.blogspot.com/
  • Serduszka malinowe 2. przygotuj serduszka zgodnie ze zdjęciem
  • Serduszka malinowe 3. przygotuj serduszka zgodnie ze zdjęciem

Komentarze

Podobne przepisy