Serduszka malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: W kubku wymieszać drożdże z ciepłą woda i szczyptą cukru. pozostawić na 10-15 min aż do spienienia się rozczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól i jajka. Wszytko dokładnie wymieszać. Ręką wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne. W trzech partiach dodawać miękkie masło, pokrojone na kosteczki. Dokładnie wyrabiając. Miskę z ciastem przykryć ściereczka, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ugnieść ciasto ponownie i schować do lodówki na całą noc. Ciasto wyjąc z lodówki, uformować kulę i pokroić na 16 równych części. Podsypać mąką , rozwałkować i zwijać jak na podanych zdjęciach. Drożdżówki ułożyć na pergamin do pieczenia w odstępach od siebie. posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec 10-15 minut. Ostudzić i posypać grubym perłowym cukrem.
=============
http://anyzkowo.blogspot.com/
Komentarze