SERDUSZKA MAKOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

BARDZO SMACZNE

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki tortowej
    300 gram tłuszczu/200 gram margaryny, 2 łyżki smalcu a reszta to masło/
    5 czubatych łyżek cukru pudru/120 gram/
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    9 łyżek maku suchego/100 gram/
    5 żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serduszka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Mąkę przesiać + szczypta soli, pokrojony na kawałki tłuszcz i nożem wszystko posiekać jak najdrobniej.
    Wsypać cukier puder, proszek do pieczenia, mak, wymieszać, dodać żółtka i łyżką stołową dokładnie rozgniesć wszelkie grudki. szybko zagniesć ciasto. Owinąć folią i na 1 godzinę do lodówki.
    Potem rozwałkować ciasto. Wałek, stolnicę i foremkę oprószać mąką.
    Wycinać dowolne kształty nawet szklanką, tak jak lubimy/u mnie były serca/
    Układać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. piec ok. 25 minut w 180 st.
    Można smarować marmoladą i składać po 2 ciastka a wierzch polukrować i udekorować ja jednak tego nie zrobiłam a i tak były smaczne

Porady

Gdy chcemy pominąć smalec dodać o tyle więcej masła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować