Serduszka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Mąkę przesiać + szczypta soli, pokrojony na kawałki tłuszcz i nożem wszystko posiekać jak najdrobniej.
Wsypać cukier puder, proszek do pieczenia, mak, wymieszać, dodać żółtka i łyżką stołową dokładnie rozgniesć wszelkie grudki. szybko zagniesć ciasto. Owinąć folią i na 1 godzinę do lodówki.
Potem rozwałkować ciasto. Wałek, stolnicę i foremkę oprószać mąką.
Wycinać dowolne kształty nawet szklanką, tak jak lubimy/u mnie były serca/
Układać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. piec ok. 25 minut w 180 st.
Można smarować marmoladą i składać po 2 ciastka a wierzch polukrować i udekorować ja jednak tego nie zrobiłam a i tak były smaczne
Porady
Gdy chcemy pominąć smalec dodać o tyle więcej masła
Komentarze