Serce z parówki i jajka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię kiedy przygotowywane przeze mnie potrawy wyrażają uczucia i cieszą oczy najbliższych. Taki niewielki akcent, a sprawia, że na buzi pojawia się wielki uśmiech... :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka małe: 2 sztuki
    - parówki cienkie: 2 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - pomidory do przybrania: 2 sztuki
    - bazylia świeża listki: 2 sztuki

Serce z parówki i jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serce z parówki i jajka 1. Każdą parówkę obieramy z osłonki, przecinamy wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).
    Ostrożnie i powoli wyginamy parówkę, tak aby otrzymać kształt serca. Końce spinamy wykałaczką.
    Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie przenosimy na nią parówkowe kształty. W środek każdego wbijamy po jednym jajku, uważając, aby nie zniszczyć żółtka. Kiedy jajko ładnie się zetnie, a parówka zarumieni, obracamy całość na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażamy.

    Podajemy z ulubioną surówką i ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy