Bardzo lubię kiedy przygotowywane przeze mnie potrawy wyrażają uczucia i cieszą oczy najbliższych. Taki niewielki akcent, a sprawia, że na buzi pojawia się wielki uśmiech... :)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka małe: 2 sztuki
- parówki cienkie: 2 sztuki
- olej: 1 łyżka
- pomidory do przybrania: 2 sztuki
- bazylia świeża listki: 2 sztuki
Serce z parówki i jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą parówkę obieramy z osłonki, przecinamy wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).
Ostrożnie i powoli wyginamy parówkę, tak aby otrzymać kształt serca. Końce spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie przenosimy na nią parówkowe kształty. W środek każdego wbijamy po jednym jajku, uważając, aby nie zniszczyć żółtka. Kiedy jajko ładnie się zetnie, a parówka zarumieni, obracamy całość na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażamy.
Komentarze