Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami i sercami

0 (0 ocen)

Potrawa z moją ulubioną kaszą pęczak

Składniki:

  • składniki:

    400 kaszy pęczak
    250-300 ml bulionu warzywnego
    ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)
    2 szalotki
    100 ml śmietanki kremówki
    100 ml wody z gotowania grzybów
    150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)
    3 łyżki tartego parmezanu
    30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych)
    1/3 szklanki tartych orzechów włoskich
    sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    2 gałązki świeżego tymianku
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami i sercami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielami angielskimi. Grzyby moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut).
  • 2. Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem.
  • 3. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowane serduszka oraz posiekany tymianek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza pęczak Kasza Orzechy Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować