Serce na patelni

5 (170 ocen)

  • 30 min

Powrót do korzeni, inspiracją była polska kuchnia szlachecka.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 serca z sarny
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2-3 łyżki sklarowanego masła
    natka pietruszki, lub liście selera
    kieliszek białego wytrawnego wina
    3-4 łyżki gęstej wiejskiej śmietany
    sól
    pieprz ziołowy
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serce na patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca oczyszczamy, kroimy w plasterki. Dusimy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojone warzywa dusimy ok. 5-10 min. Dodajemy liść laurowy o ziele i pieprz. Zalewamy winem jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy gęstą śmietanę. Solimy dopiero przed podaniem.

Porady

W podobny sposób również robię cynaderki, wychodzą również pyszne. Jeżeli mamy dobrej jakości śmietanę możemy dodać ją od razu do gorącej potrawy. Jeśli jednak mamy wątpliwości lepiej ją zahartować, czyli dodać trochę gorącego płynu i dopiero dodać do potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować