Serce - lekki deser śmietanowo-serowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatny, puszysty deser, rozpływający się w ustach. Można go zaserwować na Walentynki lub po prostu do porannej kawy w gronie najbliższych. Łatwy w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. Można zastosować dowolną dekorację deseru.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o średnicy 25 cm z sercem
    Małe opakowanie okrągłych biszkoptów
    1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy
    1/2 l śmietanki łaciatej 18%
    200 g jogurtu naturalnego greckiego
    250 g serka mascarpone
    1 galaretka jasna - u mnie brzoskwiniowa
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie czekoladowych serduszek do dekoracji

Serce - lekki deser śmietanowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: galaretkę jasną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę robotem. Dodawać następnie porcjami jogurt, serek i tężejącą galaretkę, mieszać robotem na średnich obrotach. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć na dno serca w tortownicy. Następnie przelać deser. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki czerwone rozpuścić w 3/4 l wody, odstawić do lekkiego stężenia. Gdy deser zakrzepnie wylać na wierzch galaretkę, część zostawić do dekoracji. Całość wstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Przy wyjęciu z formy brzegi deseru obrysować nożem moczonym w ciepłej wodzie. Następnie udekorować serduszkami i pozostałą galaretką.
    Ponieważ masy wyszło więcej niż mieściło się w tortownicy pozostałą masę wylałam do pucharków.

Porady

Składniki do ubijania należy schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy