Serce drożdżowe z nutą cynamonu, kardamonu i brązowego cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z drożdży ,ciepłego mleka ( 6-7 łyżek ) i cukru ( 1 łyżka ) robię rozczyn i pozostawiam na 15 minut.
w tym czasie jajka ubijam z resztą cukru,mąkę przesiewam do miseczki ,rozpuszczam masło ,podgrzewam mleko.
w naczyniu mieszam cynamon, kardamon i brązowy cukier.
jak rozczyn urośnie dodaję go do przesianej mąki ,wlewam ubite jajka i małymi porcjami wlewam mleko i rozpuszczone masło wyrabiam ręcznie do momentu aż masa będzie odchodzić od ręki.
odstawiam do wyrośnięcia ( powinno podwoić objętość)
jak ciasto wyrośnie przekładam na blat i dzielę ciasto na 20 części ,z każdej wałkuję prostokąt smaruję rozpuszczonym masłem posypuję mieszanką i zwijam w rulonik który na całej długości nacinam .
końce zlepiam nadając kształt serca.odstawiam na 15 minut.
piekę w temp.180 stopni .
Komentarze