serce drożdżowe z nutą cynamonu, kardamonu i brązowego cukru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

uwielbiam zapach cynamonu

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 3 szklanki
    drożdże 1/2 kostki
    jajka 3 sztuki
    cukier 1/2 szklanki
    mleko 1 szklanka
    masło do ciasta 100 gram
    cynamon
    kardamon mielony
    cukier brązowy
    masło roztopione
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serce drożdżowe z nutą cynamonu, kardamonu i brązowego cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z drożdży ,ciepłego mleka ( 6-7 łyżek ) i cukru ( 1 łyżka ) robię rozczyn i pozostawiam na 15 minut.
    w tym czasie jajka ubijam z resztą cukru,mąkę przesiewam do miseczki ,rozpuszczam masło ,podgrzewam mleko.
    w naczyniu mieszam cynamon, kardamon i brązowy cukier.
    jak rozczyn urośnie dodaję go do przesianej mąki ,wlewam ubite jajka i małymi porcjami wlewam mleko i rozpuszczone masło wyrabiam ręcznie do momentu aż masa będzie odchodzić od ręki.
    odstawiam do wyrośnięcia ( powinno podwoić objętość)
    jak ciasto wyrośnie przekładam na blat i dzielę ciasto na 20 części ,z każdej wałkuję prostokąt smaruję rozpuszczonym masłem posypuję mieszanką i zwijam w rulonik który na całej długości nacinam .
    końce zlepiam nadając kształt serca.odstawiam na 15 minut.
    piekę w temp.180 stopni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować