Serca w sosie i kasza gryczana z ogórkami kiszonymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny sos i kasza o niesamowitym aromacie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 serca wieprzowe
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    200 ml śmietany
    1 łyżka mąki
    tłuszcz do smażenia
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    listek laurowy
    ziele angielskie

    na kaszę;
    2 szkl kaszy gryczanej
    1 l wywaru z gotowania serc
    1 łyżka suszonych kiszonych ogórków
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serca w sosie i kasza gryczana z ogórkami kiszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć serca i obraną marchewkę, oraz cebulę, przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i ugotować serca do miękkości. Wyjąć ugotowane mięso, przestudzić i pokroić na plasterki niezbyt drobne.
    W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos.

    Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone lub jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.

    Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować