Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

a wszystko razem było wyśmienite

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2- 3 serca wieprzowe ok 600 g
    1 fenkuł
    1 marchewka
    ziele angielskie
    listek laurowy tymianek
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    50 g masła
    2 łyżki śmietany 22%

    1 szkl kaszy jaglanej
    1 łyżka masła
    rzeżucha ogrodowa lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.
    Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
    Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
    Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.
    Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować