Można powiedzieć, że to taki jabłecznik z kokosem. Jest bardzo smaczne, takie domowe- proste i nie wymyślne. A najlepsza w nim jest kokosowa góra. Mówię Wam, przepyszna.
1 godz. 10 min
Składniki:
*foremka 25*34
Składniki:
na ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
na masę jabłkową:
duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych)
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżka cukru
3/4 szklanki wody
łyżeczka cynamonu
na masę kokosową:
200 g drobnych wiórek kokosowych
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
Serafin- ciasto z jabłkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli masy kokosowej. Masło rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić.
2.Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto.
Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli puszczą za dużo soku to ilość wody do budyniu należy zmniejszyć.
3.Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie nie przestając ubijać dodawać po trochę cukier a później żółtka. Ubić wszystko na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wlać wodę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez około 15 minut. Następnie na ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową a na nią masę kokosową. Wstawić do piekarnika i piec aż kokos będzie złoty, około 25 minut. Kroić najlepiej na drugi dzień, ciepłe ciasto rozlatuje się przy krojeniu.
Komentarze