Serafin- ciasto z jabłkami i kokosem

4.51 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Można powiedzieć, że to taki jabłecznik z kokosem. Jest bardzo smaczne, takie domowe- proste i nie wymyślne. A najlepsza w nim jest kokosowa góra. Mówię Wam, przepyszna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 25*34
    Składniki:
    na ciasto:

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki wody
    na masę jabłkową:
    duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych)
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    łyżka cukru
    3/4 szklanki wody
    łyżeczka cynamonu
    na masę kokosową:
    200 g drobnych wiórek kokosowych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Serafin- ciasto z jabłkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli masy kokosowej. Masło rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić.
  • 2. Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto.
    Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli puszczą za dużo soku to ilość wody do budyniu należy zmniejszyć.
  • 3. Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie nie przestając ubijać dodawać po trochę cukier a później żółtka. Ubić wszystko na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wlać wodę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez około 15 minut. Następnie na ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową a na nią masę kokosową. Wstawić do piekarnika i piec aż kokos będzie złoty, około 25 minut. Kroić najlepiej na drugi dzień, ciepłe ciasto rozlatuje się przy krojeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować