Ser żółty z bazylią

0 (0 ocen)

Jest pyszny, rozkoszuje podniebienie.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1 kg sera białego
    12,5 dag masła
    żółtko
    sól
    bazylia
    suszone pomidory
    szczypta sody

Ser żółty z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy litr mleka do 38 stopni i dodajemy do niego kilogram rozkruszonego bialego sera.Gotujemy go w mleku na wolnym ogniu ok godziny ,do czasu aż serwatka oddzieli sie od masy i odparuje (ser powinien się ciągnać)
    Nastepnie mase odcedzamy na gęstym sicie. W czystym rondelku rozpuszczamy 12,5 dag masła dodajemy do niego ciepły ser żółtko szczyptę sody,soli i przyprawy ( bazylię i suszone pomidory)
    i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ser wkładamy do formy np ( do pudełeczka po lodach ) i zostawiamy do zastygnięcia. Już na 2 dzień jest gotowy ale możemy odstawić go w suche i ciemne miejsce na dłużej by dojrzał.

Porady

Warto go zabezpieczyć przed zepsuciem np woskiem plastycznym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy