Ser żółty z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy litr mleka do 38 stopni i dodajemy do niego kilogram rozkruszonego bialego sera.Gotujemy go w mleku na wolnym ogniu ok godziny ,do czasu aż serwatka oddzieli sie od masy i odparuje (ser powinien się ciągnać)
Nastepnie mase odcedzamy na gęstym sicie. W czystym rondelku rozpuszczamy 12,5 dag masła dodajemy do niego ciepły ser żółtko szczyptę sody,soli i przyprawy ( bazylię i suszone pomidory)
i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ser wkładamy do formy np ( do pudełeczka po lodach ) i zostawiamy do zastygnięcia. Już na 2 dzień jest gotowy ale możemy odstawić go w suche i ciemne miejsce na dłużej by dojrzał.
Porady
Warto go zabezpieczyć przed zepsuciem np woskiem plastycznym
Komentarze