ser żółty

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyjątkowo smaczny bo zrobiony w domu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1,5 kg sera białego
    ½ kostki margaryny
    4 jaja
    sól
    kminek
    soda oczyszczona
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko i dodać rozkruszony ser. Gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
    Jajka ubić, dodać margarynę, odcedzony ser i smażyć ciągle mieszając. Dodać sól (ok. łyżeczkę)i kminek (wg uznania). Ser należy smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodać łyżeczkę sody. Gorący ser należy przełożyć do pojemnika wyłożonego folią, aby się ładnie uformował.

Porady

Zamiast kminku można dodać słodkiej lub ostrej mielonej papryki !!! Podczas smażenia należy cały czas energicznie mieszać. Najlepsze mleko to wiejskie ale można również użyć 3,2 % ale koniecznie niepasteryzowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować