ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (Kujawy)

1 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Dziś przepis na ser smażony, bardzo popularny na terenie Kujaw, tradycyjny* produkt tego regionu. Do sera smażonego, dla wzbogacenia smaku i aromatu, można dodać ziarna kminku albo świeży koperek. Ja zdecydowanie wolę wersję z kminkiem. Ser smażony doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, znakomicie nadaje się na śniadanie, kolację bądź jako przekąska pomiędzy posiłkami. * Wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 28.07.2015 r. w kategorii "Produkty mleczne w województwie kujawsko-pomorskim".

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kg twarogu (dość suchego i niezbyt kwaśnego)
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki sody
    2 żółtka
    2-3 łyżki ziaren kminku
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasty Ser

Ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (kujawy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg kruszę do miski, doprawiam solą, wsypuję sodę i wszystko dokładnie mieszam. Zostawiam, przykryte ściereczką, na pół godziny, potem miskę stawiam na garnku z gotującą się wodą. Ser cały czas mieszam – jak się stopi dodaję kminek, jeszcze trochę podgrzewam (konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek). Na koniec dodaję 2 żółtka, mieszam, jeszcze ciepły przelewam do kamionkowego garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

ser smażony

To może cię zainteresować