Ser prażony

4.47 (169 ocen)

  • 15 min

W Polsce często nazywany kotletem serowym. Potrawa, która wywodzi się ze słowacji, jest jedną z naszych ulubionych. Jest szybka w wykonaniu, bardzo prosta, pyszna i sycąca.

  • 15 min

Składniki:

  • Kostka sera żółtego (twardego)
    1 jajko
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Ser prażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę sera żółtego kroimy w plastry, każdy o grubości około 1cm.

    Plastry panierujemy jak kotlety, z tą różnicą że robimy to podwójne, troszkę panierkę ugniatając, dociskając do sera. Najpierw maczamy plaster w rozmąconym jajku następnie w bułce tartej. Dociskamy panierkę (głównie po bokach). Kolejny raz maczamy ten sam plaster w jajku i znów w bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę. Czynność tą powtarzamy z każdym kawałkiem.

    Smażymy do przypieczenia się panierki z obydwu stron, łącznie około 4 min. Ważne jest aby smażyć w dość sporej ilości oleju bardzo dobrze rozgrzanego. W przeciwnym razie ser będzie smażył się długo i wypłynie na patelnię.
  • 2. Podajemy z frytkami i ulubioną sałatką, lub po prostu z sałatką i sosem

Porady

Przed smażeniem, opanierowane plastry najlepiej schłodzić przez minimum 15 min w lodówce. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ser żółty

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ser żółty

bieniaszka Wyjątkowo smaczny bo zrobiony w domu. 30 min

To może cię zainteresować