SER DOJRZEWAJĄCY - SMAŻONY Z KMINKIEM

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Do wyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!. Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspomóc proces zgliwienia sera można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy p

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    70 dag sera białego wiejskiego
    2 jaja
    3 łyżeczki kminku
    1 płaska łyżeczka soli
    1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki masła
    Ser można doprawić ziołami, papryką słodką lub ostrą, czosnkiem , chili lub pieprzem.
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser dojrzewający - smażony z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Twaróg pokruszyć, posypać sodą, wymieszać. Wierzch naczynia przykryć ścierką lub gazą aby dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, codziennie można przemieszać ser i ocenić na jakim etapie jest dojrzewanie sera. Intensywny zapach i ciągnący ser jest znakiem, że możemy rozpocząć proces smażenia.

    2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy zgliwiały ser, sól i kminek. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszamy i pilnujemy aby ser się nie zagotował. Ser powinien się zupełnie rozpuścić na gładką lejącą masę.

    3. Płynną odparowaną masę serową ściągamy z ognia, dodajemy jaja i energicznie mieszamy do zupełnego połączenia. Ser przelewamy do miski lub słoja, odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować