Ser camembert w płatkach owsianych podany z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowa przystawka, której nie należy łączyć z ciężkimi potrawami, a jedynie takimi, które podkreślą jej kremowy smak.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 serki camembert
    masło klarowane
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    konfitura żurawinowa
    płatki owsiane
    szczypta soli i pieprzu

Ser camembert w płatkach owsianych podany z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zetrzyj na tarce (dzięki temu masz pewność, że panierka będzie świeża). Ser camembert obtocz w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i pieprzu. Następnie pokryj go płatkami owsianymi. Ser smaż na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Chcąc otrzymać ciepły i rozpływający się w środku ser, z wierzchu obtoczony złotą panierką, smaż go na wolnym ogniu, pilnując by się nie przypalił. Kiedy pierwsza warstwa będzie odpowiednio przysmażona, przewróć camembert na drugą stronę. Gotowy przysmak delikatnie przełóż na talerz i serwuj z żurawinową konfiturą.

Porady

Doskonałym dodatkiem do tej przystawki będzie lekka sałatka oraz mleko. W porze letniej camembert można przygotować na grillu. W tym celu należy szczelnie zawinąć go w folię aluminową i trzymać na ruszcie, aż ser stanie się miękki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy