Ser biały smażony z majerankiem

4.5 (179 ocen)

Ser w tej postaci nadaje się idealnie do pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw , kopytek czy makaronu dodatkowo okraszonego boczkiem z cebulą.

Składniki:

  • 250g.twardego sera białego półtłustego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki masła 82%
    2 jajka
    2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser biały smażony z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały pokruszyć do miseczki , zasypać go sodą , dokładnie wymieszać.
    Odstawić na 2-3 h. do momentu aż ser stanie się szklisty.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło , przełożyć ser , smażyć do momentu aż się rozpuści( Uwaga , ser lubi się przypalać)
  • 3. Wyłączyć ogień , wbić jajka , szybkim ruchem , najlepiej za pomocą ubijaczki do jajek wymieszać całość.
  • 4. Ponownie postawić patelnię na gaz , dodać majeranek , sól i pieprz , wymieszać do połączenia się składników.
  • 5. Gorący ser przelać do miseczki lub słoika.
  • 6. Podawać roztopiony na ciepło lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować