Semifreddo z malinami i sokiem truskawkowym

0 (0 ocen)

Mrożony deser

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany 36%
    3 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki świeżych malin
    kilka łyżek soku z truskawek

Semifreddo z malinami i sokiem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki cukru pudru. Jajka oparzam wrzątkiem, żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą oba składniki. Maliny rozcieram widelcem i łączę z masą śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością soku truskawkowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy